BRAMA - News - Weather - Elections - Business - Sports - Brama Press - Calendar - Classifieds

        
    Перша сторінка.    Погляд.    Поступ у Львові.    Поступ з краю.    Поступ у світі.    Репортаж.    Інтерв'ю / Політика.    Соціум.    Обсервації.    Мандрівка.    Арт / Для молоді.    Спорт-Поступ.    Постаті.    Пост-Factum.   
  Цитата Поступу
 
22 грудня 2005 р.
   ·  на головну  · 1999-2002  · досье  · архів світлин  · форум
Купол
Львів
  17:36 08-01-2008 -   Напередодні Святвечора на Львівщині обікрали церкву  
  15:28 08-01-2008 -   Понад півмільйона пенсіонерів Львівщини отримали у новому році більші пенсії  
  15:22 08-01-2008 -   Італійці в 16-17 століттях дуже хотіли стати львів'янами  
  15:14 08-01-2008 -   Сьогодні у Львові прем’єра фільму Ігоря Чайки «Від атракції до шмельцу. Львівський віц»  
  15:13 08-01-2008 -   150 лижників "зависли" на канатній дорозі у львівських Карпатах  
Україна
  22:20 28-12-2007 -   Парламент прийняв Бюджет-2008. Комуністи перейшли на сторону Тимошенко!  
  16:56 28-12-2007 -   Ющенко планує направити щорічне Послання до ВР у січні–лютому 2008 року  
  16:40 28-12-2007 -   Тимошенко особисто контролюватиме підготовку до Євро-2012  
  16:17 28-12-2007 -   Фракція НУНС згодна на продовження мораторію на продаж землі  
  16:7 28-12-2007 -   У Криму працюватиме спеціальна бригада по боротьбі з бандитизмом  
Світ
  15:57 28-12-2007 -   Михайло Саакашвілі обіцяє відновити територіальну цілісність Грузії  
  15:14 28-12-2007 -   У Пакистані поховали Беназір Бхутто  
  13:54 28-12-2007 -   Іспанці сьогодні відзначають День простаків  
  12:15 28-12-2007 -   У Мехіко виявили залишки 800-річної піраміди  
  11:15 28-12-2007 -   В Перу відбувся щорічний фестиваль бійок  



  ·  · 
 
Поступ 1999-2002 рр. у попередній версії

Соціум  » 


Навіщо платити більше?
"Самопоміч" радить львів'янам, як зекономити гроші
Наталя СМІШКО
 
Що входить у квартплату? Дехто задумується над цим лише тоді, коли віддає свої кровні у жеківську касу, дехто, демонструючи жеківським працівникам відповідні законодавчі акти, вимагає за ці гроші виконання якоїсь роботи, однак більшість дуже часто і не задумується над тим, за що ж ми платимо. Відповідь на це запитання ми пошукали в "Самопомочі", працівники якої щодня консультують громадян на тему правових відносин із владою.

Хто вбиває наших щурів?

Віртуальний список послуг, які ЖЕКи повинні надавати львів'янам, навіть за великого бажання вдається знайти не всім. У ЖЕКах пропонують звернутися по нього до міської ради, а в Ратуші відповідають, що перелік послуг повинен висіти у приміщенні ЛКП. Дістатися до цього "секретного" документа вдається лише тим, хто має доступ до мережі інтернет. Але на цьому інтрига не закінчується, адже той, хто таки побачив цей перелік, ще досить довго намагається зрозуміти, чи це, бува, не жарт київських посадовців, які його розробляли. Адже у документі під назвою "Типовий перелік послуг із утримання будинків і споруд та прибудинкових територій", який нам показали працівники "Самопомочі", знаходимо дуже цікаві пункти.

Розпочнемо з найважливішого. Кожен, хто мешкає у будинку комунальної власності і не входить у ЖБК чи об'єднання співвласників, є споживачем послуг ЖЕКу. Адже більшість львівських будинків таки обслуговують ЛКП (колишні ЖЕКи), і навіть якщо Ви не укладали угод із комунальним підприємством, то, сплачуючи квартплату, маєте з ним фактичні договірні відносини. В "Самопомочі" кажуть, що така форма відносин для ЖЕКів надзвичайно вигідна, адже, не маючи з ними угоди, а просто сплачуючи квартплату за квитанцією, Ви, по-перше, не знаєте, за що платите, а, по-друге, чиновники переконані, що ви не будете від них нічого вимагати.

Тож навіщо потрібен договір із ЖЕКом? Річ у тім, що, не маючи договору, Ви оплачуєте такі послуги, про існування яких навіть не здогадуєтеся. Наприклад, дератизація (під цим терміном криється процедура отруєння щурів), дезінсекція, тобто знищення комах (очевидно, ця послуга передбачає, що працівники ЖЕКу мають бігати з мухолапками за комарами, аби вони Вам не докучали вночі), технічне обслуговування систем протипожежної автоматики, про існування яких також мало кому відомо. А ще у квартплату входить обслуговування електроплит, поливання клумб, прибирання підвалів, обслуговування димо-вентиляційних каналів, ремонт та впорядкування дитячих і спортивних майданчиків. І навіть така річ, як... експлуатація номерних знаків (!).

Отже, якщо у будинку немає електроплит, протипожежної автоматики, а номер на Вашому будинку зник ще 10 років тому, у під'їздах не розгулюють щурі, а комарів Ви традиційно б'єте домашніми капцями, то чому мешканці повинні платити за послуги, які ЖЕК навіть за усього бажання не зможе їм надати?!

Від таких послуг просто потрібно відмовитися, і Ви маєте на це право. Адже, згідно з постановою Кабміну, перелік послуг потрібно визначати у кожному окремому випадку, і саме для цього й потрібно укласти з ЖЕКом договір та визначити там свої умови. Хоча усе це потрібно робити дуже грамотно.

Як укласти договір із ЖЕКом?

Працівники "Самопомочі" пропонують схему дій, яка допоможе відмовитися від непотрібних послуг, зменшити квартплату, і, що найважливіше, зробити усе це у межах закону. Закон України "Про житлово-комунальні послуги" передбачає обов'язкове укладання договорів про надання житлово-комунальних послуг між ЛКП та споживачами.

Є два варіанти розгортання подій. Перший -- ЖЕК надіслав Вам договір, але він Вас не влаштовує і Ви хочете його змінити. Така ініціативність ЖЕКу -- це рідкість, але таки трапляється серед більш-менш свідомих комунальників. Тоді потрібно скерувати в ЛКП лист, який можна оформити як заяву і запропонувати укласти договір на інших умовах, чітко зазначивши, від яких саме послуг Ви хочете відмовитися. Також потрібно уточнити, що ви відмовляєтеся і від оплати та пропонуєте вилучити їх із договору.

Чи справедливими є такі вимоги мешканця? Відповідь однозначна -- це цілком законно, адже договір про надання житлово-комунальних послуг належить до цивільно-правових договорів, а це означає, що сторони є вільними в укладанні договору та визначенні його умов. Що ж до ЖЕКу, то, найімовірніше, він буде змушений погодитися на Ваші умови, адже Закон України "Про житлово-комунальні послуги" все ж зобов'язує його укладати договори зі споживачами послуг.

Другий варіант -- ЖЕК взагалі не пропонує Вам укладати договір, а це, як кажуть у "Самопомочі", найпоширеніше явище у Львові. У такому разі необхідно звернутися з письмовою вимогою до ЛКП про укладання договору. Також у цій заяві варто попередити ЖЕК, що у разі його відмови укладати договір ви розірвете фактичні договірні відносини і не будете сплачувати за житлово-комунальні послуги.

Як же скласти вигідний для споживача договір? Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 року № 560, затверджено типовий договір, у якому визначено аж 24 види послуг, які повинен надавати ЖЕКи. Цей договір можна взяти за основу, але з переліку послуг потрібно вилучити усі ті, які ЖЕК фактично не надає. Варто також згадати, що не від усіх послуг можна відмовлятися, зокрема від вивезення сміття, обслуговування ліфтів та внутрішньобудинкових мереж, підготовки будинку до опалювального сезону, прибирання прибудинкових територій. Є ще одна важлива річ: мешканці перших поверхів, згідно зі згаданою постановою, не повинні платити за обслуговування ліфтів.

Наразі укладання договору з ЖЕКом є чи не єдиним способом змусити комунальників виконувати свої обов'язки вже зараз. Якраз на підставі договору Ви зможете домогтися, аби ЖЕК здійснив перерахунок за неякісно надані або взагалі не надані послуги. Так Ви зможете реально впливати на їхню роботу, адже коли щомісяця до ЛКП надходитиме акт-претензія про неприбраний під'їзд чи ліфт, який не працює, і коли щоразу мешканці вимагатимуть зробити перерахунок за ненадані послуги, то працівники ЖЕКу десять разів подумають, чи варто ігнорувати свої обов'язки. Адже Ваші гроші -- це їхня зарплата.

Представники "Самопомочі" кажуть, що найефективніше, коли з ЖЕКом говорять представники цілого будинку або хоча б під'їзду. Поодинці важко спілкуватись із "досвідченими" начальниками ЖЕКів, які знають тисячу способів, як випровадити Вас зі свого кабінету. А юридична служба "Самопомочі" готова надавати допомогу львів'янам, котрі вирішать укласти договір із ЖЕКом. На безкоштовну консультацію до юристів можна записатися за телефоном: 297-1000.

Обговорити в форумі

Новини KІНO і Робота та Кар'єра
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...



» 
Сироти на експорт
Дмитро Каневський, Хайфа, Ізраїль
 
Згідно зі статисткою, щорічно понад 200 ізраїльських сімей стають названими батьками для дітлахів з-за кордону. У списку країн, до яких ізраїльтяни найчастіше звертаються у пошуках дитини для усиновлення, Україна утримує перші позиції вже третій рік поспіль. Лише протягом цього року 49 українських дітей усиновили ізраїльські названі батьки. Про це "Поступу" повідомила Нехама Таль, головний наглядач Державної служби Ізраїлю з програм міжнародного усиновлення.
Детальніше>>
Зміст Поступу
Перша сторінка
  ·  Львів залишають на марґінесі 
  ·  УГКЦ вітає з Різдвом Христовим 
  ·  Василь Лозинський боїться за власне життя 
Погляд
  ·  Разом їх багато... 
  ·  Росія догралася з газом 
  ·  Бюджет: перезавантаження 
  ·  Різдвяних канікул не буде 
  ·  Ярослава Вовчака хотіли вбити? 
  ·  Карпатам загрожують лавини 
  ·  Вибори стартували офіційно 
  ·  "Піраміду" підставили 
Поступ у Львові
  ·  Автобус врізався у хату 
  ·  В "Батьківщині" знову скандал 
  ·  Боротьба за театр 
Поступ з краю
  ·  Соціальні блага для обранців 
  ·  Андрій ФЕДУР: 
Поступ у світі
  ·  У Чечні – невідоме захворювання 
  ·  Іран оголосив війну західній музиці 
  ·  Відновився суд над Хусейном 
  ·  Нью-йоркські страйкарі заплатять 
  ·  Створено тканину проти пташиного грипу 
Репортаж
  ·  По той бік колючого дроту 
Інтерв'ю / Політика
  ·  Клаус КЛІП: Рішення згори — не найкращі для реґіону 
  ·  Мірослав ГРИТА: За бізнес на візах має відповідати українська влада 
  ·  Олег МАНДЮК: Рейтинги -- речі відносні, головне – порозуміння 
  ·  ЄВРОПАртія 
Соціум
  ·  Сироти на експорт 
  ·  Навіщо платити більше? 
Обсервації
  ·  Львівські обсервації 
Мандрівка
  ·  Земля, де оселилась Вічність 
Арт / Для молоді
  ·  Неймовірний блиск світла "у вікні" 
  ·  "Майстер і Маргарита" – рекордсмен 
  ·  "Танок на Майдані Конго": найсильніші чоловіки дозволяють собі плакати 
  ·  ГКЧП очима студентів 
  ·  Погляд зі Львова 
  ·  Погляд із Києва 
Спорт-Поступ
  ·  Наслідки ведмежої послуги 
  ·  Кінець російського комплексу 
  ·  Рахман — офіційний чемпіон 
  ·  Шевченка хочуть у МЮ 
  ·  За рекламу на ЧС-2006 – 320 тис. євро 
Постаті
  ·  Рокфеллер 
  ·  Високоморальна людина 
  ·  Нафта 
Пост-Factum
  ·  П'ята республіка генерала де Голля 
  ·  ГОРОСКОП 

Загрузка...


Rambler's Top100