ФОРУМ | АРХІВ НОМЕРІВ | РЕДАКЦІЯ | ПЕРЕДПЛАТА | РЕКЛАМА | ЛОГОТИП | РЕДАКЦІЙНА ПОЛІТИКА у вибране | стартова
  01/09/08 00:24:44 Чистий інтернет
СТОРІНКИ:
АФІША ГАЗЕТИ






ПАРТНЕРИ



Львів on-line | Львівський портал

Відпочинок у Львові / Готели, кафе, клуби, ресторани

Львівський Volkswagen Клуб - Volkswagen.lviv.ua





П'ятниця, 28 грудня, 2007 року, № 238 (308)

ЖЕКи заробляють на послугах, яких не надають

Розмова з Теодором Дяківим, депутатом міської ради

Фото: Віталій Грабар (архів “Газети”)Мешканці Львова юридично можуть не платити за комунальні послуги тепло- та водопостачання. Понад те, вони можуть повернути через суд усі кошти, що їх сплатили протягом двох останніх років, оскільки виконавці послуг не уклали угод зі споживачами послуг, які зобов’язані були зробити, згідно із Законом України “Про житлового-комунальні послуги” та на підставі рішення міськвиконкому “Про визначення виконавця житлово-комунальних послуг у м. Львові”.

– Пане Теодоре, розкажіть про це рішення. Що воно передбачає?

– Згідно із Законом України “Про житлово-комунальні послуги”, відповідними постановами Кабміну та наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства, виконавчий комітет Львівської міської ради 8.06. 2007 року ухвалив рішення “Про визначення виконавця житлово-комунальних послуг”. Згідно з ним, виконавцем житлово-комунальних послуг визначено ЛКП (ЖЕКи), а споживачем – осіб, які мають засоби споживання. Також цим рішенням виконавчі органи зобов’язали проконтролювати укладання відповідних договорів до 1.10.07 р.

– Тобто будь-який мешканець Львова міг не тільки протягом двох попередніх років не платити за комунальні послуги, тепло та воду, а й у судовому порядку повернути собі витрачені кошти?

– Так, оскільки, відповідного до чинного законодавства, попередні договори між виконавцями та споживачами від 31 січня 2006 року автоматично анулювалися, а нових не укладено!

– Хто саме має укладати такі договори?

– Укладати договори зобов’язані обидві сторони: і виконавець, і споживач, але підготувати договір має виконавець послуг. Тобто працівник ЖЕКу чи ЛКП має підготувати й надати споживачеві типовий договір. Споживач, своєю чергою, може вибрати, які саме комунальні послуги він готовий купувати в ЖЕКу, а які – в інших структур. Окрім, звичайно, декількох обов’язкових, наприклад, паспортного столу, вивезення сміття, аварійної служби й кількох інших.

– Чому ж ЖЕКи не хочуть укладати таких договорів?

– Бо 65% заробітку ЖЕКів становлять послуги, яких вони реально не надають і, до того ж, завищують їхню вартість, а мешканці за них платять. В основному це прибирання прибудинкової території, якої інколи навіть немає біля будинку, оскільки місто доволі компактне. А тротуари та проїжджа частина не є прибудинковою територію, тому прибирання їх не мають оплачувати з кишені мешканців, оскільки це оплачують за кошти комунального податку. Крім цього, ми всі знаємо якість виконання робіт
ЖЕКівських сантехніків. Добрий господар краще заплатить гроші, але викличе фахівця.

– А як із тепло- та водопостачанням? Теж потрібно укладати договори?

– Так, звичайно, причому в договорах має бути пункт, який передбачає зменшення оплати, якщо послугу надано неякісно. Наприклад, у разі недостатнього опалення квартири.

– Пане Теодоре, чи фіксували випадки, коли мешканець у судовому порядку отримав гроші, які сплатив за комунальні послуги?

– Я знаю про декілька таких. Наприклад, один із мешканців відсудив у ЛКП “Старий квартал” комунальну плату за два роки. Йдеться про фізичну особу, і суми, звісно, незначні – 360 гривень (пан Аркадій Тегрі оплачує 50% суми завдяки пільгам). А от про юридичних осіб, якими є об’єднання співвласників (ОСББ) чи житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), такого не скажеш. Міська влада практично спонсорує їх, оскільки угоди укладають із головою правління ОСББ або ЖБК, неправомірно присвоюючи їм статус споживачів послуг і змушуючи виконувати функції ЖЕКів. Такий договір називають нікчемним, тобто він не має юридичної сили. Голова правління не має технічних засобів, відповідної кваліфікації, врешті, ліцензії на те, щоб надавати певні послуги. Тобто зараз, згідно із законодавством, члени ОСББ можуть просто не платити за комунальні послуги. Але тут уже йдеться про сотні тисяч гривень! Зважаючи на те, що в нас близько 300 ЖБК і більш ніж 200 ОСББ, міській владі варто замислитися. Нині дві третини з тих десятків мільйонів комунальних боргів у Львові – це не вина споживачів, а наслідок бездіяльності влади.

– Який вихід із цієї ситуації ви пропонуєте?

– Пропоную виконавчим органам узятися до роботи та змусити виконавців укласти договори зі споживачами. Тим паче, що це не складно виконати. А наразі як депутат я вирішив звернутися до центральних органів виконавчої влади та прокуратури України за допомогою в захисті прав та інтересів мешканців Львова. Днями уряд поширив інформацію, що заощадження радянського періоду повертатимуть шляхом сплати боргів за комунальні послуги. А це перетвориться на чергове пограбування мешканців Львова, оскільки через відсутність договорів нині відбувається штучне нарахування боргів споживачів комунальних послуг перед виробниками за неотримані або неякісно надані послуги.

Розмовляла Ірина Залецька

Львівський форум

ДЕ КУПИТИ?
Холодильник Мобільний телефон Телевізор Фотокамеру
Пральну машину Mp3-плеєр DVD-плеєр Кондиціонер
СВЧ-піч Домашній кінотеатр Відеокамеру Ноутбук










Львівська Газета © 2004-2005. Анонси новин Львівської газети
При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. При цитуванні в інтернеті - активне гіперпосилання. Для цього без змін скопіюйте цей код:
<a href=http://www.gazeta.lviv.ua>Львівська газета</a>
Листи до редакції:

Ефективні рішення для електронного бізнесу. Розробка стратегії присутності в Інтернет